Върни се горе

Сектор „Животновъдство“ ще получи  22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Тя уточни, че стопаните ще получат средствата за изхранване на едри и дребни преживни животни. „Предвид цената на фуражите, сектор „Животновъдство“ има нужда от тази помощ“, уточни министър Танева. Средствата и ставките бяха обсъдени на  срещата с браншовите организации в секторите - говедовъдство, овцевъдство, козевъдство и биволовъдство. Отпускането им ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Управителния съвет на ДФЗ, утре.

40 лв. ще получават стопаните на глава животно за млечни крави и млечни крави под селекционен контрол до 50-то животно. За над 50-тото, допустимо за подпомагане животно, размерът на плащанията ще бъде 20 лв. За млечни крави в планински райони ставката е в размер на 20 лв. За месодайни крави и/или юници, както и за месодайни крави под селекционен контрол до 50-тото животно, животновъдите ще получат по 50 лв., а за над 50-тото по 20 лв. на глава животно. Подпомагането за биволите през 2021 г. ще бъде в размер на 40 лв. за животно до 50-тото допустимо, а над 50-тото ставката е в размер на 20 лв. За овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол животновъдите ще получат по 15 лв. за първите двеста животни, а над 201-вото допустимо животно, ставката ще бъде 10 лв.

По 10 лв. ще е подпомагането и за овце майки и/или кози майки в планински райони, както и за овце майки и/или кози майки, които не са под селекционен контрол. Таванът за получаване на подпомагането е до 25 хил. евро за три последователни данъчни години.

През 2021 г. ще продължат да се прилагат и всички държавни помощи в сектор „Животновъдство“. Освен това животновъдите ще получат и средства по Преходната национална помощ.

Сподели в: