Върни се горе

Само при повторно нападение или агресия ще има отстрел на мечката от Белица. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки по време на брифинг.

„Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото. Тази процедура е предвидена в Наредба 8 и е напълно законосъобразна. Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде ползвано, за да бъде отстранена тази или друга мечка. Към момента това не се предвижда.“, обясни Ковашки. Той допълни, че чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда от реакция, ако има второ нападение или случай на агресия от животно към хора или едри преживни животни. „Няма как да оставим местното население и хората, които ходят там за гъби, беззащитни”, категоричен бе той.

По думите му жената, която е нападната е била там, за да  изкарва препитанието си, а не на разходка. В този смисъл, няма как държавата да стои безучастна и хората трябва да бъдат защитени. Това е мотивът за издаването на тази заповед.

„В момента се предвижда да бъдат използвани алтернативни методи за справяне с животното, а именно да бъде прогонено, както и методи за улавянето или разселването му. В такъв случай няма да се стигне до отстрел, това е напълно сигурно“, увери Ковашки.

Той обясни, че още в петък, след регистрацията на нападението, в района са изпратени служители на горското стопанство и общината, чиято цел била да прогонят мечката. До момента, вече 3-4 дни тя не е забелязвана, което значи, че не е в района.

Сподели в: