Върни се горе

С над 15 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът по 5 мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР). , към които има засилен интерес от бенефициентите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата. Тя посочи, че целта е да се окаже съдействие на бенефициентите при изпълнението на проектите, което да бъде още по-ефективно и улеснено.  Това е заложено в третото изменение на Програмата, което беше одобрено от членовете на Комитета за  наблюдение и ще бъде изпратено за нотификация от ЕК.

Предвижда се към мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” да се пренасочат 3 788 447 лв. Бюджетът на мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури“ ще се увеличи с 3 626 778 лв., тъй като към нея има доказан висок праг на усвояемост на бюджетни средства, в размер на 61% ангажиран бюджет. Третата мярка, към която ще се прехвърлят средства в размер на  1 564 642 лв., е 3.1 „Контрол и изпълнение“. Поради  високия интерес на потенциалните кандидати към мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ ще се пренасочват 6 220 214 лв. В мярка 6.3 „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда “ ще бъде направена релокация на средства в размер на 1 515 746 лв. от мярка 6.2 „Насърчаване на опазването на морската среда и устойчиво използване на морските и крайбрежните ресурси“, която към настоящия момент не може да бъде стартирана.

 

Очаква се до средата на 2020 г. да бъдат отворени и 15 приема по мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

По време на заседанието бе представен и напредъкът на Програмата. Към момента договорените средства са в размер на 136 млн. лв., а изплатените възлизат на близо 49 млн. лв.  Заместник-министър д-р Лозана Василева съобщи, че за 2019 г. няма загубени средства по ПМДР. Тя посочи, че продължава и откриването на приемите към Местните инициативни рибарски групи (МИРГ). Към момента са обявени приеми по 31 процедури, а подадените проектни предложения по тях са 40. „Работим в тясно сътрудничество с Националната рибарска мрежа. През следващата седмица съвместно с тях ще стартираме и кампания за обучения на бенефициенти по Програмата във връзка с прилагането на процедурите по избор на изпълнители по мерките и за популяризиране на предстоящите приеми. По време на обученията бенефициентите ще бъдат запознати с най-често срещаните  грешки и да им дадем съвети как да ги избегнат, с оглед на успешното изпълнение на проектите“, допълни д-р Василева.

По думите й, предстои одобрени на тематичната работна група, която ще подготвя новата програма за следващия програмен период. „Предстои да бъде изготвен анализ за състоянието на сектор „Рибарство“ и разработване на Многогодишен национален стратегически план за аквакултурите в България“, каза още заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

Сподели в: