Върни се горе

„Разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селкостопанска политика (ОСП), защото ежедневното управление на инструментите на ОСП е в техни ръце“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на конференцията на директорите на разплащателните агенции, която се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Експертите от разплащателните агенции са хората, които най-добре разбират и осъзнават мащабите на разходите и административната тежест, която се генерира при прилагането на ОСП.  Те трябва да бъдат нащрек по отношение на ефективността на разходите“, подчерта Порожанов.

„За да обезпечим правилното разходване на средствата от Европа е задължително да гарантираме както правата на нашите бенефициери, така и да изградим системите за контрол, без които разплащателните агенции не могат да функционират.

Промяната и модернизацията на административните процеси следва да бъде разглеждана в организационен, законодателен и технологичен аспект“, заяви от своя страна Живко Живков, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, българската Разплащателна агенция, която е и домакин на конференцията.

Сподели в: