Върни се горе

Директните плащания, опазването на околната среда и развитието на селските райони бяха фокуса на втората среща  на министрите на земеделието в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Както и по време на първото заседание, дебатите по Общата селскостопанска политика на ЕС бяха публични и се излъчваха на живо.
По врeме на дискусиите министрите посочиха, че има възможност да се подобри формата на директните плащания чрез насочването им по начин, който позволява постигането на по-справедливи и по-ефективни резултати за земеделските стопани в ЕС.

„Наша отговорност е да поставим основите на модерна Обща селскостопанска политика, която  от една страна да осигурява справедлив доход на фермерите, а от друга да гарантира качествена и разнообразна  храна на трапезата на гражданите на ЕС. Продоволствената сигурност, борбата с изменението на климата и опазването на селските райони също са много важна част от ОСП“, заяви председателят на Съвета на ЕС Румен Порожанов.

По време на заседанието министри изразиха мнението, че принципът на равнопоставеност между държавите членки при разпределението на директните плащания е важен елемент в полза на справедливостта. Във връзка с това аспектите, които трябва да се вземат предвид, следва да включват средния размер на директните плащания на хектар, както и други фактори като разходите за труд и цената на земята, и подпомагането по линия на втория стълб.

Много министри подчертаха значението на доброволното обвързано с производството подпомагане като ефективен инструмент за подкрепа на чувствителните сектори, по-специално в контекста на все по-отворените пазари и сключването на поредица от споразумения за свободна търговия.

Беше отправен призив за опростяване и намаляване на административната тежест. Същевременно държавите членки и отделните региони следва да разполагат с по-голяма гъвкавост при изготвянето на мерки, която да позволява индивидуални решения, съобразени с местните особености и нужди.

Съветът взе решение относно преизчисляване на налозите върху производството на захар за годините 1999/2000 и 2000/2001. Целта на приетия регламент е да се съобрази с решение на Съда на Европейския съюз от февруари 2017 г., съгласно което размерът на налозите върху производството в сектора на захарта в периода 1999—2001 г. е бил погрешно изчислен и в резултат на това производителите на захар са внесли завишени налози.

Имам удоволствието да обявя, че днешното решение ни дава възможност да поправим грешките от миналото и да направим необходимото да бъдат възстановени в пълен размер сумите, надвнесени от съответните производители на захар, заяви министър Порожанов.

Повече по темата може да прочетете на сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Сподели в: