Върни се горе

„Имаме много възможности за сътрудничество в областта на земеделието с Обединените арабски емирства (ОАЕ).  България е страна с утвърдени традиции в производството на качествена храна“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с министъра на продоволствената сигурност на ОАЕ Мариам Ал Мехаири.


Порожанов подчерта,  че като член на ЕС  България прилага много стриктно европейската политика за проследимост на храните по цялата верига. Действащото национално законодателство е изключително рестриктивно по отношение на генно-модифицираните храни (ГМО).


„В арабския свят познаваме България. Българската храна е много вкусна и качествена и имаме голям интерес към вашите продукти“,  заяви от своя страна Ал Мехаири и уточни, че най-голям интерес имат към вноса на живи животни, месо, розово масло.


България е с утвърдени традиции при производството на бяло саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, имаме много добра месопреработвателна промишленост и сме водещ производител на розово и лавандулово масло“, категоричен бе министър Порожанов.


По време на срещата Изпълнителният директор на българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев представи дейността на институцията.


По-рано през деня г-жа Ал Мехаири посети и Селскостопанската академия.

Сподели в: