Върни се горе

„Този ловен сезон за дива свиня стартира за първи път при реална епизоотична обстановка на навлязла зараза от заболяването Африканска чума по свинете. В тази връзка ловът на територията на цялата страна, трябва да премине при спазване на задължителни мерки за биосигурност.“ Това подчерта в село Драгана, Ловешко при откриването на ловния сезон за дива свиня заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Той посочи още, че се очаква ловът да бъде масов, предвид разрешените 3 вместо досегашните 2 дни за групови гонки. Атанас Добрев призова ловците и към спазване на всички мерки за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.

„След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта“, поясни заместник-министърът.

Той допълни още, че ловните дружини трябва да осигурят фризери. В тях трябва да се съхранява месото от отстреляния дивеч до излизане на пробите, които се взимат от всяка отстреляна дива свиня за Африканска чума по свинете (АЧС) и за трихинeлоза.

Заместник-министърът припомни, че тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането на пробите до лабораториите за изследвания.

Зам.-министър  Добрев акцентира върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото е доказано, че дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.
Близо 2800 са ловните дружинки в страната, като поне толкова са и държавните служители от горските и ловни стопанства, които ще контролират по график изпълнението на мерките за биосигурност, информира Атанас Добрев.

Заместник-министър Добрев припомни още, че ако бъде открито огнище, ловът ще се ограничи изцяло само в радиус 1 км от огнището, а в радиус от 3 км – ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета. В останалата част от ограничителната зона до 200 кв. км, ще може да се провежда групов лов с кучета под контрола на горски служители.

Сподели в: