Върни се горе

Министерството на земеделието, храните и горите и Областните дирекции „Земеделие“ организираха и проведоха в началото на 2018 г. информационна кампания за обучение на земеделските стопани във всички областни градове.

Основните обекти на дискусията бяха председателството на България на Съвета на ЕС и  новостите в областта на земеделието, залегнали в националното законодателство за 2018 г. през месец февруари.

Засегнати бяха и темите свързани с  Общата селскостопанска политика след 2020 г., указанията за прием на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания Кампания 2018, както и измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ). 

По време на срещите бяха представени и схемите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Бяха изнесени и презентации за Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020г. (ИСУН).

Земеделските стопани поставиха въпроси, свързани с правните основания за ползване на земеделските земи по местонахождение на имотите, участието в процедура по разпределение масиви за ползване по реда на ЗСПЗЗ, комасация и земеразделяне, както и разпределението на средства за подпомагане на земеделските производители и поставяне на таван на плащанията за определени райони. Разгледани бяха и въпроси по мерките от ПРСР, които предстоят да се открият през 2018 г., (индикативния график по месеци, критериите и средствата определени по тях).

Земеделските стопани изразиха готовност за положителна промяна в посока към изграждане и развитие на съвременно земеделие в България и приспособяване към изискванията на ЕС за подпомагане. 

В кампанията взеха участие заместник-министри на МЗм, както и  директори и експерти от Министерството.

Сподели в: