Върни се горе

Позицията на България ще продължи да бъде "въздържал се" за проекта на ЕК за регламент за растенията, получени чрез някои нови геномни техники. Това каза земеделския министър Кирил Вътев по време на обсъждане на темата в парламентарната комисия по земеделие.


Министерството на земеделието и храните ще продължи да провежда обществени обсъждания и консултации с учени, за да може националната позиция да отразява и да е в защита на обществения интерес, съобщи министър Вътев. "Нашето общество има нужда от достоверна и коректна информация, а не от манипулативна, за да може да се ориентира правилно. За това продължаваме да поддържаме неутрална позиция ", обясни той. Министър Вътев коментира още, че е прекалено рано за социологическо проучване, защото хората бъркат генетично модифицирани организми с нови геномни техники.  “Със сигурност водещата нужда на българското земеделие не са геномните техники, а напояването, но с тях може да се създадат нови сортове, които да се адаптират към сушата. Без напояване няма никакво производство”, каза още министъра.


Министър Вътев информира,  че сме "за" отбелязването на етикета НГТ произходът, за да може всеки да избере на кого да се довери.

Сподели в: