Върни се горе

От площадките на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в Пловдивско в следобедните часове са изстреляни над 280 ракети.

От площадката в с. Гелеменово, община Пазарджик, стрелбата е започнала в 13:47 часа и до 16:46 часа там са изстреляни 68 бр. противоградови ракети, като в момента полигонът продължава да е в готовност.

От полигона в Голям Чардак, община Съединение, след 13:25 часа са изстреляни 182 ракети и са обработени 11 клетки от общо 15 ракетни площадки.

От полигона в Поповица изстрелването на противоградови ракети е започнало след 13:00 часа, като е била обработвана включително клетка над Садово. Изстрелването на ракети е било прекратено от всички площадки в района между 16:15 до 16:31 ч. след нареждане от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) поради планирано кацане на редовен полет на пътнически самолет, който е отклонен поради лошото време от Пловдив към София, като наблюдението на клетката е продължило. За краткия период на прекъсването на обработката клетката е възстановила потенциала си за образуване и нарастване на градовите зърна. След това противоградовата защита е продължила и от 16:31до 17:00 часа са изстреляни 63 броя противоградови ракети от 8 броя ракетни площадки, но въпреки това в Садово и съседни населени места е имало валеж от град и обилен дъжд. 

В следобедните часове от полигоните в Хасково, Стара Загора и Сливен са изстреляни над 400 броя противоградови ракети, като към момента няма подадени сигнали за паднали градушки в защитаваните площи.

Във връзка с информация за паднала градушка в Кюстендил Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ припомня, че системата за противоградова защита в България защитава територия от 22 000 кв. км в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и с. Тъжа, като Кюстендил не е обхванат от противоградовата защита с ракетен и самолетен способ на Агенцията. Със самолетен способ вече е обхванат районът на Северна Централна и Североизточна България.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ защитава селскостопанската продукция в земеделските земи, като няма право да осъществява тази дейност над населени места от съображения за безопасността на населението и инфраструктурата.

Земеделските производители, чиито площи са претърпели поражения, могат да подадат заявления за компенсиране на щети в областните служби „Земеделие“.

Сподели в: