Върни се горе

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди допълнителен ресурс от 3,8 млн. лева (3 790 000 лв.) по de minimis за земеделците, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, пропуснали срока за кандидатстване при първия прием.

Подпомогнати ще бъдат стопани, подали валидно заявление за директни плащания по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. За помощта могат да кандидатстват и земеделци със 100% щети от неблагоприятни климатични събития през 2020 г. върху площите, които поради тези причини не са подали заявление за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 и не са били допустими по първия прием.

Ставките за подпомагане са:

   * Картофи, лук и чесън – до 150 лв./ха;

   * Картофи (за регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31 юли 2020 г.) – до 400 лв./ха;

   * Моркови, зеле, дини и пъпеши – до 150 лв./ха;

   * Домати, краставици, корнишони и патладжан – до 200 лв./ха;

   * Пипер – до 300 лв./ха;

   * Зеленчуци - оранжерийно производство – до 2 000 лв./ха;

   * Ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха;

   * Сливи и десертно грозде – до 150 лв./ха;

   * Винени лозя – до 250 лв./ха;

   * Маслодайна роза – до 200 лв./ха;

Припомняме, че ДФ „Земеделие“ вече изплати близо 15 млн. лева в подкрепа на фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Общият размер на средствата по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години .

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите да изготвят указания за предоставяне на помощта.

 

Сподели в: