Върни се горе

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са определени ставките за обвързана подкрепа за животните за 2020 г. Размерът на плащането за едно допустимо за подпомагане животно по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК) е 80,50 лева на животно за първите 200 животни. Стопаните ще получат по 64,40 лв. на животно за над 200-то допустимо за подпомагане животно. 

По  Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници (СМКЮ) за 2020 г., ставката за подпомагане за първите 50 животни е  160,50 лева и 128,40 лева за над 50-тото допустимо за подпомагане животно.

Поради достигане на количествените лимити по двете схеми още през 2018 г. (максимално допустимият брой животни нотифицирани на схемите), съгласно изискванията на европейското законодателство не е допустимо увеличение на бюджета, в резултат на прехвърлянето на средства от Втори стълб. Това беше възможно при схемите, които не са надхвърлили количествените си лимити.

Сподели в: