Върни се горе

Днес в Държавен вестник, бр. 42 са обнародвани промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Основните изменения засягат реда и условията за сключване на договори за ползване на земеделските земи.

         Договор за наем на земеделска земя със срок по-дълъг от една година се сключва от собственик или съсобственици, притежаващи повече от 25% идеални части от имота или от упълномощено от тях лице. По същия ред се сключват и споразумения за тяхното изменение или прекратяване.

         Пълномощията за сключване на договори следва да са нотариално удостоверени по отношение на подписи и съдържание.

         Към договорите се прилагат скици на имотите, издадени от общинската служба по земеделие, по местонахождение на имотите, когато за съответното землище няма влезли в сила кадастрална карта и кадастрални регистри. В останалите случаи нотариусите заявяват за получаване скица чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра.

         Договорите се вписват в службата по вписвания, като се прилагат и скици на имотите. Съдията по вписванията нарежда вписването ако договорът отговаря на определените условия.

         Договорите за наем, сключени до датата на влизане в сила на този закон, при които не са спазени по-горните изисквания, следва да се потвърдят от собственика или съсобственици, притежаващи поне 25 на сто идеални части от имота.

         Декларациите са с нотариално удостоверен подпис и копие на договора се подават в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота в срок до 22 юни 2018 г.

         В случай че не е подадена декларация в законоустановения срок, сключените договори се заличават в службата по вписвания и общинската служба по земеделие.

         Когато за един имот са представени повече от един договор за ползване на земеделска земя, общинската служба по земеделие регистрира договора, вписан в службата по вписвания с най-ранна дата, а при представяне на вписан и невписан договор, се регистрира вписаният.

Пренаемане на земеделска земя може да се извърши след получаване на изрично писмено съгласие от наемодателя, независимо от уговореното в договора.

Създадена е нова уредба, регламентираща учредяване право на ползване върху пасища и мери от държавния и общинския поземлен фонд за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства, без търг, по пазарни цени. Въведена е норма за площ на едно пчелно семейство, която е не по-малко от 3 кв.м. и не повече от 10 кв.м., като при определянето на имотите е необходимо да се спазват и отстоянията от други пчелини, съгласно Закона за пчеларството. Учредяването на право на ползване е по заявление от собственици на регистрирани и идентифицирани пчелини, съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Цената на правото се определя по пазарен метод, от независим оценител. За учредяване на правото се сключва договор с министъра на земеделието, храните и горите за земи от държавния поземлен фонд и с кмета на общината за общинския поземлен фонд. Лицата по договорите, след съгласие от собственика на имота могат да изграждат временни спомагателни постройки и съоръжения, свързани с дейността им.

         За настаняване или преместване на временен пчелин не се учредява право на ползване, а се издава безвъзмездно разрешение от директора на областната дирекция „Земеделие“ или от кмета на общината.

Сподели в: