Върни се горе

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в страната приемат заявления за издаване на констативни протоколи за пострадали пчелни семейства заради сушата. Това стана възможно след като Европейската комисия одобри пренотифицирана схема на Държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери". Крайният срок за подаването им е 15 ноември 2021 г.

Право на подпомагане ще имат пчелари, които са регистрирани земеделски производители за стопанската 2020/2021 г. Техните животински обекти трябва да отговарят на изискванията по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, както и да имат извършени есенен (за 2020 г.) и пролетен (за 2021 г.) профилактичен преглед. Пчеларите е нужно да  имат и подадена декларация (образец ЗХОЖКФ – 87Б), чрез която са уведомили съответното ОДБХ за отпаднали/загинали пчелни семейства за проверявания период, който е от 20 август 2020 г. до 15 май 2021 г. Декларацията трябва да бъде с дата на подаване, не по-късно от датата по заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, до която приключва пролетният профилактичен преглед за 2021 г. и да съдържа информация за актуалния брой пчелни семейства, отразена в системата ВетИс не по-късно от 15 юни 2021 г.

Образци на заявлението и на констативния протокол за унищожените пчелни семейства   може да намерите на следния интернет адрес: https://www.bfsa.bg/bg/Page/examples-health-care/index/examples-health-care/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7

Заявлението, заедно с останалите документи, които са описани в него, се подава в Областна дирекция по безопасност на храните по регистрация на животновъдния обект.

В срок до 30 ноември 2021 г. всяко ОДБХ трябва да изпрати в министерството  обобщена информация за подадените заявления и издадените констативни протоколи. Именно поради тази причина, пчеларите трябва своевременно да заявят искането си за издаване на същите.

След постъпване на обобщената информация в МЗм ще бъде издадена заповед за настъпило неблагоприятно климатично събитие „тежка суша“ и на следващ етап ще бъде обявен срок за прием на заявления за подпомагане в Областните дирекции на ДФ “Земеделие“.

Сподели в: