Върни се горе

Над 100 са съставените актове за нарушения

Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства продължават засилените проверки в горските територии на страната. Между 25 и 28 февруари държавните горски стопанства са извършили общо 2 950 проверки, а Изпълнителната агенция по горите – 2150.

Служителите в държавните предприятия са направили проверки на 659 обекта за добив на дървесина, 466 - на превозни средства, 1 606 на ловци, 5 на риболовци и 214 на други лица.

Съставени са 47 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 36,30 пространствени кубически метра дърва, моторни превозни средства – 1 брой, каруци – 5 броя и 2 моторни триона.

Изпълнителната агенция по горите продължава интензивните действия, свързани с контрола на горските територии и активната превенция на дейностите в горите. Извършените 2150 бр. проверки по спазване на горското и ловно законодателство са направени въпреки трудните метеорологични условия и високата снежна покривка. За установените нарушения са съставени повече от 60 акта.

Всички екипи работят включително и през почивните дни. През почивните дни в землището на с. Шатрово, община Дупница, е установено, че ловец извършва ловуване на хищник, без да притежава разрешително за индивидуален лов. За установеното нарушение от служители на Регионалната дирекция по горите в гр. Кюстендил е съставен акт, с който са задържани оръжието и боеприпасите.

Останалите установени с актове за нарушения  са за съхранение  и транспортиране на немаркирани дърва за огрев, без превозен билет, както и невписани превозни билети в електронните дневници на обектите за складиране, преработване и търговия с дървесина.

От ИАГ информират, че при съмнение за незаконни дейности в горите всеки гражданин може  да подава сигнали освен на телефон 112, а и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).

Сподели в: