Върни се горе

4133 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите за периода 08.07.2022 г. - 11.07.2022 г.  Съставени са 57 акта и 31 констативни протокола.
От инспекторите на държавните горски предприятия са извършени общо 1657 проверки. През контрол са преминали 772 обекта за добив на дървесина, 626 превозни средства, 4 лица ловци, 2 лица риболовци и 256 други физически лица. В резултат са съставени 16 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 11,00 пространствени кубически метра дърва, 3 моторни превозни средства и 1 моторен трион.  
За същия период , на територията на страната  от горските инспектори от Регионалните дирекции по горите (РДГ) са извършени 2476 проверки. Проверени са 215 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 385 обекта за добив на дървесина, 858 превозни средства, транспортиращи дървесина, 231 риболовци и 787 други физически лица. В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча, от служителите на РДГ са съставени общо 31 констативни протокола и 41 акта за установени нарушения на Закона за горите. Основно установените, с актове, нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета, за съхранение на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други. Задържани са повече от 10 пространствени кубически метра дърва за огрев, 1 каруца и 1 моторно превозно средство.
От служители на Регионална дирекция по горите - Берковица са задържани 18 незаконни ловни трофеи и 3 броя рога. За установеното нарушение, служителите на РДГ - София са съставили констативен протокол, с който е задържана дървесината, с незаконен произход. Работата по случая продължава. Нарушението е констатирано при извършване на съвместна проверка със служители от РУ на МВР гр. Враца и РИОСВ - Враца в частен имот в село Лесура, община Криводол.  От проверяващите е открито, че в имота се съхраняват 8 броя ловни трофеи от сръндак, 10 броя ловни трофеи от дива свиня, 3 броя единични рога от сръндак и препариран защитен вид – блатна сова без документи, доказващи техния законосъобразен произход. По случая са съставени два констативни протокола и са задържани с единия протокол от служителите на РДГ-Берковица - ловните трофеи и рогата, а с втория  - блатната сова от служителите на РИОСВ – Враца. Работата по случая също продължава. 
От служители от Изпълнителна агенция по горите са задържани моторно превозно средство и дърва за огрев с неясен произход. Нарушението е констатирано при извършване на рутинни проверки в горски територии, намиращи се в землището на село Лютаджик, община Враца. Инспектиращите са спрели за проверка автомобил без регистрационни номера, с който са се транспортирали около 1,5 пространствени кубически метра дърва за огрев от дъб, немаркирани с контролна горска марка, производствена или общинска марка. В хода на проверката водачът на превозното средство не е представил превозен билет, доказващ законния произход на дървесината. По случая на виновното лице е съставен акт по Закона за горите, като колата и дървата са задържани.
За същия период от време, от три екипа горски служители са проверени общо 106 превозни средства, натоварени с дървесина на трите постоянни контролни горски пункта в района на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на проверките не са констатирани нарушения на горското законодателство.

Сподели в: