Върни се горе

МЗм публикува за обществено обсъждане насоки за кандидатстване по четири процедури от НПВУ

Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане насоки за кандидатстване по четири процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Първата от тях e насочена към инвестиции в технологична и екологична модернизация. Безвъзмездната финансова помощ, която ще се предоставя по нея, е за закупуване на материални и нематериални активи за прилагане на дейности, осигуряващи опазване на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени. Инвестициите ще са за въвеждане на иновативни производствени и цифрови технологии, за производство и организация в селското стопанство, както и за автоматизиране на работните процеси.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени за инвестиции, е 318 048 200 лева без ДДС. Разходите за невъзстановим ДДС също е представляват допустим разход по НПВУ и ще се финансират от държавния бюджет, в размер на допълнителни 63 609 639 лева.

Следващата процедура е за инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства. Тя е насочена към по-доброто и ефикасно използване на водните ресурси в стопанствата, чрез внедряване на водоспестяващи технологии, използване на пречистени отпадъчни води, автоматизиране на процесите на управление на водите. Целта е  намаляване на загубите на вода.

Стойността на общия бюджет по процедурата е  99 736 317 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също ще се финансират със средства от държавния бюджет, в размер на допълнителни 19 947 262 лева.

Другата процедура е насочена към инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, включително и добив на биологичен материал от тях. Целта е да се даде възможност за финансова подкрепа при развъдно-подобрителната дейност, която извършват фермерите, отглеждащи едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ). Това ще спомогне за насърчаването и поддържането на генетичния потенциал от качествени мъжки животни за постигане на прогресивно развитие на животновъдния сектор.

Общият размер на средствата, които ще бъдат предоставени по процедурата, е в размер на 4 591 920 лева без ДДС, като разходите за невъзстановим ДДС също се финансират със средства от държавния бюджет и те възлизат на стойност от допълнителни 918 385 лева.

Четвъртата процедура от НПВУ е „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“. С подкрепата се цели да бъде подпомогнат процесът на предлагане на пазара на селскостопанска продукция от сектор „Плодове и зеленчуци“. По процедурата ще се финансират инвестиции, допринасящи за предлагането на продукти, чието качество, състояние и вид отговарят на потребностите на крайния потребител. Това ще спомогне за повишаване на конкурентоспособността на производителите.

Средствата, които ще бъдат предоставени, са в размер на 15 000 000 лв. без ДДС, като и тук разходите за невъзстановим ДДС ще се финансират с допълнителни 3 000 000 лева от държавния бюджет.

Потенциалните кандидати по процедурите могат да се запознаят предварително с условията и изискванията за подаване на проектни предложения, както и с условията за изпълнение по тях. Пакетите с документите са публикувани тук: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/nacionalen-plan-po-mehanizma-za-vzstanovyavane-i-ustojchivost/

Крайният срок за представяне на предложения и коментари по публикуваните насоки е до 05 май 2023 г. чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСМ-ИСУН 2020) или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

Обръщаме внимание, че на този етап в ИСМ-ИСУН 2020 и на посочената електронна поща трябва да се изпращат единствено предложения и възражения, които се отнасят до проектите на Насоки за кандидатстване по процедурите. Въпроси, свързани с разяснение на текстовете от условията за кандидатстване и условията за изпълнение, могат да бъдат изпращани след публикуването на обявите за откриване на приеми, съобразно с одобрените насоки.

Сподели в: