Върни се горе

„Важно е изборът на система за етикетиране на храните на предната страна на опаковката да стъпи на солидна научна основа и недискриминационна политика, за да не се компрометират цели икономически сектори“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който взе участие в събитие за представяне на схемата за етикетиране на хранителните стойности Nutrinform Battery, предложена от Италия в рамките на преговорите за хармонизиране на системата за етикетиране на равнище ЕС. Събитието бе организирано от посолството на Италия в София в сътрудничество с Федералиментаре и Конфиндустрия България и бе открито от посланик Джузепина Дзара, като събра представители на дипломатическия корпус и научната общност, хранителната индустрия и институции.

„Не трябва да разделяме храните на добри и лоши, защото няма здравословни и нездравословни храни, има повече или по-малко здравословни диети“, заяви Момчил Неков. Той посочи, че е важно да бъдат защитени традиционните родни продукти, чиито ползи за здравето са доказани отдавна, както и потребителите да бъдат обучени.

„Очакваме законодателно предложение от Европейската комисия в рамките на Стратегията „От фермата до трапезата“ и затова темата за хармонизираното етикетиране на хранителната стойност върху лицевата страна на опаковката е важна за нас, за бизнес операторите в областта на храните, също и за българските потребители“, заяви заместник-министърът. Той допълни, че целта на промените е потребителите да получават изчерпателна информация за състава и съдържанието на хранителните продукти.

„При избора на система трябва да отчетем следните критерии: тя трябва да дава информация и оценка на хранителната стойност на продуктите, да помага за вземането на решения от полза за здравето, да се основава на коректност и свободен пазарен избор, като при това е ясна и не затруднява потребителите“, каза в заключение заместник-министърът.

Сподели в: