Върни се горе

На  среща в Брюксел на министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния, на която беше обсъден вносът на земеделски продукти от Украйна, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че е готов да подкрепи общи действия на петте държави във връзка с вноса на земеделски продукти от Украйна. „Важно е да се обърне внимание на Европейската комисия, че в тези страни изкривяването на пазара е по-голямо отколкото във всички останали държави членки на Европейския съюз“, каза министър Вътев. „Ние оказваме пълно съдействие на коридорите на солидарността, но не можем да пренебрегваме дъмпинга, който получават нашите производители и изкривяването на пазара“, коментира министър Вътев.

Той запозна колегите си с постигнатото споразумение на България с Украйна, която вече приема заявления за издаване на лицензи за износ на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица към България. Министърът информира и за режима за обмен на информация между Украйна и България, договорен на регулярни срещи с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски. Министър Вътев посочи, че очаква предприетите мерки да увеличат изкупуването на български слънчоглед, който е сред чувствителните стоки. „Търсим балансирано решение в интерес на българските земеделски производители и преработватели“, коментира той. 

Министър Вътев информира колегите си и за проблема на българските животновъди с вноса на сухо мляко от Украйна, който прави дъмпинг на българското прясно мляко и създава напрежение в сектора.  Този продукт е извън обхвата на споразуменията както с ЕС, така и с украинския лицензионен режим, каза още министърът по време на срещата.

Всички министри се обединиха за съвместни действия пред ЕК за намиране на решение на проблемите на ниво ЕС.

Сподели в: