Върни се горе

Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем скоро. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на проведеното днес заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Домакин на Съвета бе Тракийският университет-Стара Загора. „Благодаря на колегите от Министерството на финансите за положителното становище и за осигуряването на средства в подкрепа на българските земеделци, като очаквам тази сряда в рамките на заседанието на Министерския съвет разходът да бъде утвърден“, отбеляза още министърът. Той добави, че приемът ще започне в кратки срокове, паралелно с искането за нотификация на помощта от Европейската комисия.

Министър Гечев апелира към участниците в Съвета да разгледат внимателно и моделите на технологични карти, както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за изготвянето на цялостна методика. Той напомни, че петък е и срокът за подаване на заявления на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И обясни, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани  официално всички предложения за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.

Аграрният министър увери животновъдите, че министерството продължава да поддържа пряк контакт със земеделските производители и продължава кампанията за разясняване на условията по прилагането на мерките и интервенциите по Стратегическия план, както и подготовката на съответните наредби. Той насърчи стопаните да бъдат активни в предложенията си за промени по Плана и ги увери, че всички те ще бъдат разгледани по същество. „Търсим широка промяна на Стратегическия план в редица компоненти не само по отношение на различните ставки, но и по отношение на вече заявеното желание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и съответно на заложените изисквания в стратегията „От фермата до трапезата“, каза в заключение министър Гечев.

По време на заседанието представителите на бранша отчетоха затрудненото положение, в което се намира секторът и поискаха да бъдат направени индексации на ставките спрямо инфлационния коефициент. Като предпоставка за това животновъдите посочиха изкупната цена на млякото, както и вносът на стоки от Украйна.

Заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков подчерта, че изнесеното заседание на Консултативния съвет в Тракийския университет трябва да бъде добър пример за съвместната работа между бранша и науката. „Науката и иновациите са необходими за разгръщане на потенциала на сектора, надявам се занапред браншът и специализираните български университети да работят в тясно сътрудничество“, коментира още той. Крум Неделков обобщи, че министерството отчита съществуващите проблеми в сектора и търси оптимални възможности за разрешаването им.

Експерти от дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието представиха справка за извършените проверки в млекопреработвателни предприятия в цялата страна.  Данните  сочат, че се извършва доставка на мляко от други държави, но не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е около 30%, основно от страни от ЕС. Инспектирани са както малки, така и големи мандри.

Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари показват, че той е повече от 56,4 хил. тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За сравнение в предишните години вносът варира между 5 и 7%.

Сподели в: