Върни се горе

Правим всичко възможно за възстановяване на поливното земеделие в България. Екипът на МЗХ има огромна мотивация да направи каквото трябва това да се случи, защото е от ключово значение за сектора. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на работна среща с представители на дружеството „Напоителни системи“ и областните дирекции „Земеделие“, която се проведе в БАН. В нея участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

„Надявам се да има разум и хората да вземат решения, за да може да облекчим работата на земеделските стопани, да произвеждат повече български продукти и да има повече доходи за всички“, посочи министърът. Той коментира, че в страната ни има много вода, а нямаме напояване и даде за пример, че в България се добиват 400 кг царевица от декар, а в Гърция 2 тона, което показва разликата между поливно и неполивно земеделие. „Не може да правим компромис и апелирам да се мобилизираме и максимално да бъдат реализирани проектите в сектора“, каза министър Вътев. По думите му предстоят за изпълнение 24 проекта за 108 млн. лв.

Министърът разясни, че предстои да се събере информация колко земеделски производители имат нужда от напояване и задачата е да търсим как през инфраструктурата, която използва „Напоителни системи“, водата да стигне и да обслужва нуждите на фермерите.

„По инициатива на борда на директорите на „Напоителни системи“ се подготвя меморандум за сътрудничество между дружеството и катедра „Хидротехника и хидромелиорации“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия“, информира заместник-министър Георги Тошев. Според него е важно да се работи съвместно с науката и с нея да се върви към развитие. Той обясни още, че се планира и изготвянето на стратегия за поливно земеделие, като преди това ще бъде направено проучване на нуждите от поливане на фермерите и каналната мрежа.  

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева представи актуалните резултати за поливен сезон 2023. Данните показват, че към 10 септември т. г. са доставени 289 649 000 кубични метра вода, с които са напоени обработваеми площи в размер на 293 612 дка. За сравнение, доставените водни маси до момента са доставени до 18 812 дка повече спрямо целия поливен сезон 2022. Тя припомни, че през 2023 година Министерството на земеделието и храните е разработило схема за държавна помощ за подпомагане на земеделските стопани за напояване. Предвиденият финансов ресурс по нея е до 16 млн. лв., съгласно утвърдената Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. „Очакваме добра отчетност, за да бъде всичко законосъобразно при изплащането на подпомагането“, подчерта изпълнителният-директор на ДФЗ Георги Тахов.

По време на дискусията участниците в срещата коментираха трудностите, които срещат при изпълняване на дейностите по напояване, сред тях са недоброто състояние на мрежата и липсата на техника.

Сподели в: