Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди въвеждането на лицензионни режими с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски. Срещата се проведе в Люксембург в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

Украинският министър Микола Солски изрази готовност да се съобразят с всички условия, които България ще поиска по отношение на условията за износ на зърно и други стоки от тяхна страна и поясни, че продължават разговорите за уточняване на датата и условията, при които ще започне одобряването на лицензи за износ. Той благодари за подкрепата от българска страна и добрите връзки за обмен на информация.

Министър Солски изрази готовност да се съобразят с всички условия, които България ще поиска по отношение на условията за износ на зърно и други стоки.

Очакваме Украйна в най-скоро време да въведе лицензионния режим по отношение на определените стоки, като мярка за предотвратяване на изкривявания на пазара на селскостопански продукти в 5-те държави членки на ЕС на първа линия“, подчерта министър Вътев в рамките на дискусията на Съвета на министрите.

По време на заседанието министър Вътев представи информация за състоянието на пазара у нас, вследствие на войната в Украйна. Той посочи, че с оглед на трудната пазарна ситуация страната ни поставя въпроса за отпадане на тавана на държавната помощ, във връзка с войната в Украйна. Към момента на практика изцяло изключени от подпомагането са значителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийното производство, информира министърът.

Той уточни още, че  в условията на продължаваща повече от година и половина война в Украйна се опасяваме, че нововъзникналият конфликт в Близкия изток може да доведе до допълнителен натиск върху европейските селскостопански пазари с оглед и потенциалното увеличение на цените на петрола и газа в международен мащаб.

Сподели в: