Върни се горе

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на земеделието на Унгария д-р Ищван Над обмениха опита на двете страни в борбата с градушките, измръзванията и адаптацията към климатичните промени на среща в МЗХ.

„Проучваме различни системи за защита от градушки“, каза министър Вътев и обясни, че се търси най-доброто ноу-хау, което да бъде внедрено в страната и да защитава максимално добре селскостопанските насаждения.

По време на срещата, неговият колега д-р Ищван Над представи унгарската практика в тази област. „Ние използваме почвено-генераторна система за борба с градушките, която се управлява от стопани доброволци на Националната аграрна камара“, каза той и разясни, че в момента работят по нейното автоматизиране, така че да бъде минимализиран човешкият фактор.

Двамата обсъдиха и темата за измръзванията и адаптацията към климатичните промени, като министър Вътев се ангажира да съдейства за осъществяване  на контакт между научните звена на Лесотехническия университет и представители на унгарската страна за обмяна на опит в областта на горското стопанство.

На срещата двамата министри коментираха темата за забраната на украинско зърно след 15 септември. Министър Вътев информира, че решението за позицията на България ще се реши от Народното събрание.

Сподели в: