Върни се горе

Само с науката можем да подобрим ефикасността от прилагане на мерките в земеделието. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Юбилейна научна конференция с  международно участие - 25 години Тракийски университет, която се проведе чрез видеовръзка. Тя отбеляза, че за периода от 2007 до 2017 г. в селското стопанство в България са ангажирани 18 % от трудоспособното население, заедно със сезонните работници. „През последните години нарасна и 5 пъти обемът на обработваемите земи. От близо 1 млн. хектара необработваеми площи, по последни данни, те са около 200 хил. хектара. Обемът на външнотърговския оборот на селскостопански стоки също се увеличил три пъти. През 2007 г. е бил 2 млрд. 509 млн. евро, а през на 2017 г. достига до  7 млрд. 258 млн. евро“, допълни Десислава Танева. По думите й, ако търсим ефективност и резултат в сектора, няма как да го постигнем без науката. „Стъпвайки на научни доказателства можем да се възползваме максимално от възможностите, които ни дава Европа“, допълни още министър Танева.

Министър Десислава Танева посочи, че към момента предизвикателствата, които седят пред сектора, са новата ОСП и Зелената сделка. Тя бе категорична, че без науката ние няма да можем усвоим ефективно средствата, които ни се полагат. По думите й,  заради ситуацията с пандемията COVID-19 има забавяне в стратегическите планове на страните-членки за новата ОСП. „Имахме амбицията нашият план да го представим на ЕК в края на годината. На база на него трябва да разработим националните документи, които ще регулират новата ОСП. Забавянето на обявяването на документите по Зелената сделка се отразява и на изготвянето на Стратегическия ни план. Очаквахме, че преходният период ще е една година, но някои от другите държави са за това, този период да бъде 2 години“, допълни още тя.

Десислава Танева обърна внимание на още една възможност, която заема основно място в новата Обща селскостопанска политика. Това е създаването и подкрепата на Система за знания и иновации и цифровизация. „В България е необходимо тя да бъде подкрепена и да заеме своето място. Нейната цел е да ускори конкурентоспособността на земеделския сектор у нас“, категорична бе тя.

По повод юбилея на Тракийския университет, министър Десислава Танева поднесе благодарности към ръководството и преподавателите му, които оказаха съдействие при справяне с една от най-големите кризи в нашето животновъдство, а именно Африканската чума по свинете.Земеделският министър пожела на целия научен и преподавателски състав на да обучава още повече млади хора с амбицията и желанието да се развива сектор „Земеделие“. Тя пожела на екипа на университета да продължи своето развитие и изрази надежда, че взаимодействието между науката, администрацията и земеделската общност ще продължи и занапред.

Сподели в: