Върни се горе

„През последните две седмици няма регистрирано огнище на Африканска чума по свинете при домашни прасета. За целия месец август са регистрирани 5 огнища, а за сравнение през месец юли те бяха 28.“ Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг след заседание на Министерски съвет. Тя подчерта, че е очевидна тенденцията на рязък спад на разпространение на АЧС в личните стопанства.


Министър Танева посочи, че на днешното си заседание МС е издало постановление,  съгласно което се отпускат 28 мнл. лв.  Средствата са предназначени за изплащане на обезщетения, компенсации и покриване на всички разходи, които са свързани с прилагане на мерките за борба с АЧС от страна на Българската агенция за безопасност на храните. „Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро, които са поискани и представени на Европейската комисия  на 14 август. След одитни проверки, те ще бъдат съфинансирани от ЕК, като очакваме това да е в размер на 75%“, обясни министърът.  Тя припомни, че всички мерки, които прилагат ветеринарните власти са разписани в Стратегия за борба с АЧС на ЕС от 2015 г.


„След 1 септември БАБХ ще започне изплащането средствата за извършване на дезинфекция в личните стопанства. Стопаните, които доброволно усвоиха месото от прасетата, ще получат по 300 лева на двор. Изплащането ще става съгласно утвърдените списъци от Областните епизоотични комисии“, обясни министър Танева.


По отношение на разпространението на заболяването сред дивите свине, Десислава Танева коментира, че има 52 случая. Към настоящия момент са обявени 43 инфектирани зони в 10 области. Изградени са над 450 капана и съгласно резултатите от отстрела, популацията на диви свине е намаляла с близо 2000 животни.

Министър Танева каза още, че тече проверка на помощна комисия от ЕК за мерките, които страната ни прилага в борбата с АЧС. Тя посочи, че на 10 септември предстои провеждането на 14-тата годишна експертна среща на тема Африканска чума по свинете в София. Участие е потвърдил комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис,  министри, както и много световни експерти.

Сподели в: