Върни се горе

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ ще гласува днес отпускането на  30 млн. лв. ресурс под формата на  нисколихвено кредитиране за производителите на плодове и зеленчуци. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в град Съеденение, където се срещна с производител на разсад. Тя обясни, че помощта ще бъде отпусната със залог на обвързаната подкрепа за следващата година в размер на 75 %. Министър Танева запозна производителите  и с останалите мерки, които държавата ще вземе, за да реализират продукцията си. „За подкрепа на бенефициентите по държавната инвестиционна помощ  в сектор „Растениевъдството“  сме готови да платим авансово инвестиционната субсидия.  Обмисляме и условията за това, както и за друга мярка за подкрепа на каналите за доставка на българското производство до крайния потребител“, каза още тя.
Земеделският министър уточни, че в момента се водят разговори  с местните регионални търговци, които държавата ще подкрепи, за да предлагат родната продукция в магазинната мрежа. „Ще стартираме с оранжерийни домати и краставици, които сега излизат на пазара. На регионален принцип сме провели вече комуникации със местните оператори на храни по региони през ОДБХ в страната. Идеята е местните търговци да получат определена държавна помощ, за да реализират продукцията на родни производители“, допълни още Десислава Танева.
Следим и пазарът на агнета преди Великден, като приключи кампанията ще можем да оценим дали има ефект от подкрепата, която дадохме. Във всички страни се наблюдават едни и същи процеси. Нашата задача, предвид обема на производството, който имаме, е как да стигнем до българския потребител“, каза още Десислава Танева.
Тя увери земеделските производители, че се предприемат всички възможни мерки за подкрепа на реализацията на пазара до българския потребител.
Министър Танева съобщи, че в най-кратък срок общинските пазари ще отворят отново, след като вчера бе издадена заповед в тази посока. Пазарите ще заработят при спазване на санитарните и хигиенни норми. Тя отбеляза, че на фона на потреблението, което се свива, категорично няма опасност от какъвто и да било недостиг на храни.
Десислава Танева коментира и осигуряването на работна ръка в сектор „Земеделие“. Тя призова земеделските производители да заявят в бюрата по труда необходимостта от работници за сезона по прибиране на реколтата.
„След като премине кампанията по реализация на земеделската продукция, ние ще оценим свиването на реализацията на пазарите и на доходите, и с ресурса, с който разполагаме финално ще подкрепим земеделците, с колкото можем. Сегашната ни политика и вземане на решения за отделни мерки е в посока  как да подкрепим реализацията на производителите“, каза още тя.
Министър Танева информира, че средствата по СЕПП тази година ще бъдат платени по-рано. Тя отбеляза, че в момента в България кампанията по разплащане на земеделските производители върви най-бързо, от която и да е минала година. „В началото на следващата седмица ще изплатим зелените плащания. Тази седмица приключваме с последните две направления по мярка 10 „Агроекология и климат“, поясни още земеделският министър.

Сподели в: