Върни се горе

Общините, допустими бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в Област Сливен, имат одобрени проекти за над 17 млн. лв. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която присъства на първа копка за изграждането на водопровод на с. Сборище, община Твърдица. Проектът е за изграждане на 21 км. водопровод и е финансиран по Програмата. Той е на стойност 5,2 млн. лв. без ДДС. По план водопроводът трябва да бъде готов през месец юли 2021 г. Министър Танева  поздрави екипа на общината за инициативата за облагородяване на населеното място. Освен водопровода, отново по ПРСР в момента в село Сборище се реновира и детската градина. „Пожелавам всички проекти да бъдат извършени качествено и в срок, което ще позволи подобряване условията на живот за местното население“, каза още земеделският министър.

Десислава Танева съобщи, че Област Сливен е сред водещите в страната по брой земеделски производители с най-голям относителен дял на производство на трайни насаждения, плодове и зеленчуци. „През тази година в областта са регистрирани над 3750 стопани. Всички те са допустими в момента в обхвата на кандидатстването по извънредната мярка Covid-1, която стана възможна благодарение по инициатива на България. Към днешна дата в областта има подадени над 1750 заявления. Срокът за кандидатстване е до 21 септември“, допълни още тя.

Министър Танева уточни, че от 2019 г. на земеделските стопани в областта са изплатени 71 млн. лв. директните плащания. Тя припомни, че сектор „Земеделие“ се намира в изключително важен етап за определяне на условията за подпомагане на стопаните в следващия програмен период. „Германското председателство си е поставило план октомври месец да постигне частичен общ подход, при който извън общата финансова рамка, всички условия и принципи ще бъдат ясни за общността. Надявам се, че те ще бъдат по-добри от настоящия, по-амбициозни по отношение на озеленяването и опазването на околната среда и по-адаптирани за нашите земеделски производители“, поясни министър Десислава Танева.

 

Сподели в: