Върни се горе

Новият Закон за храните ще гарантира на българския потребител качество и сигурност. Създават се условия за изсветляване на сектора при производството, преработката и дистрибуцията на храни. Законодателният пакет, включващ и Закона за агрохранителната верига, урежда обществените отношения от фермата до трапезата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг в Народно събрание.

По думите й, в новия Закон за храните за първи път се регламентират изисквания при онлайн търговия с храни, която набира все по-голяма популярност и предпочитание от българския потребител. Тя разясни, че при онлайн търговията за безопасността и качеството ще се търси отговорност от оператора.

В разпоредбите на закона се определят условия, при които се поставя обозначението „Добит в България“ или „Продукт от България“ за храни, чиято основната суровина е добита в страната и цялата последваща обработка е извършена от местни оператори. Щампът може да се придружава с географска карта или друг символ, който съдържа информация, че храната е произведена в България.

Регламентират се дейностите по хранителното банкиране. Въвеждат се изисквания за дарение на храна, както условията и начина на отбелязване на даряваните храни. То ще се извършва след регистрация на лица по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, определени за извършване на дейност в обществена полза.

Земеделският министър подчерта, че санкциите за различни нарушения се увеличават значително. Целта е да има ефективен контрол, като се гарантира по-голяма сигурност и доверие на потребителя за храните, които консумира.

Създава се и Национален съвет като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектор „Храни“, като в него ще са включени представители на всички заинтересовани страни. Министър Танева изтъкна, че досега във всички работни групи по изработването на закона са участвали представители на браншовите организации.

„Българска агенция по безопасност на храните е компетентния орган за контрол от производство на суровините до предлагането на храната на потребителя. Също така под контрол ще попаднат храни и хранителни добавки, които досега, също бяха извън регулацията. Единствено изворните и минерални води остават под контрола на Регионалните здравни инспекции“, посочи министър Танева.

Министър Танева благодари на народните представители от всички политически групи, които консенсусно подкрепиха законодателният пакет, иницииран от Министерството на земеделието, храните и горите.

Сподели в: