Върни се горе

Българското земеделие ще получи 200 млн. евро повече чрез изпълнението на различни мерки по Програма за развитие на селските райони през следващите две години. Такава възможност предоставя механизмът за възстановяване от кризата, предизвикана от COVID-19, който е елемент от спасителния план „Следващото поколение ЕС“.  Окончателното приемане на преходния регламент се очаква да бъде осъществено до края на 2020 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева чрез видео обръщение, по време на церемонията по връчването на наградите „Агробизнесмен на България 2020“. Тя обясни, че приемането на преходния регламент ще даде яснота и за разпределението на този бюджет, който ще бъде на разположение на фермерите.

По думите й, най-важното, което предстои е финализирането на Стратегическия план за следващия програмен период,  който ще стартира от 2023 г. „Надявам се, че през идните няколко месеца ще приключим с първия драфт на плана, които да бъде представен на заинтересованите страни. Предстои ни интензивна работа по разписването на отделните мерки в него и се нуждаем от конструктивен дебат с предложения и алтернативи, без политическа характеристика и оттенъци“, каза Танева.

Тя поясни, че основното политическо послание, цел и идея на новия програмен период са околната среда, зелените цели и Зелената сделка.  Голямото предизвикателство е как стопаните да  преустроят земеделската си дейност по начин, по който максимално да се щади природата. „В този процес трябва да участваме всички, като предоставим максималния инструментариум и възможности от различни мерки, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, изведени от науката и практиката. Към това са насочени усилията на Координационното звено  в Министерството“, допълни министърът.

Десислава Танева изрази задоволство, че днес в Държавен вестник е публикувана промяна на ПМС №142. Съгласно измененията в Тематичната работна група по изготвяне на плана, ще могат да бъдат включени НПО-та и браншови организации, които по регистрация са в частна полза.

Земеделският министър припомни, че запазването на обвързаната подкрепа 13+2 и включването на Националната преходна помощ за 2018 г. е абсолютна инициатива и организация на България.

През преходния период, българските фермери ще получат обичайната си подкрепа, каквато им е позната досега,  в обхвата на директните плащания като мерки, и като изисквания. „Най-големият български успех е, че ние бяхме инициаторите и в рамките на 6 месеца успяхме да наложим да бъде приета промяната - Националната преходна помощ да продължи“, подчерта министър Танева.

Тя поздрави екипа на изданието „Български фермер“ по повод 30-годишния юбилей, като им пожела нови успехи и да продължат да развиват добрите си традиции.

На церемонията присъства заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, който връчи голямата награда „Агробизнесмен на България 2020“ на Николай Минев.

Сподели в: