Върни се горе

„Да, на българската храна, защото е най-вкусна“. С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри дискусията „Да! На българските храни“, организирана от в. „Стандарт“. По време на традиционния форум,  представители на изпълнителната и законодателната власт, браншови организации и производители обсъдиха и потърсиха решение на най-наболелите проблеми в сектора.

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, министър Порожанов подчерта, че в момента цената на агнешкото е най-добра в България. „В момента върви търговията на агнешко месо и нашите производители заслужено трябва да получат своята цена, за да може и нашите потребители да имат на своята трапеза вкусни български агнета“, категоричен бе земеделският министър.

В подкрепа на родното производство Румен Порожанов връчи две от най-престижните отличия на български производители – за „БГ стандарт“ на винарска изба „Ейнджълс естейт“ и наградата за „Български инвеститор“ на фирма „Олива“.

По време на дискусията министър Порожанов изказа своето удовлетворение от бързото и правилно решаване на проблема с третирането на земеделските производители, в проектозакона за контрол над горивата.

„От полетата и от фермите тръгва българската храна. Аз лично съм много удовлетворен, че беше намерено едно много разумно и правилно решение, че не се допусна един чисто юридически, финансов и административен въпрос да се политизира. Затова и реакцията беше много навременна, много адекватна. Тук искам да поздравя всички земеделски производители, които в рамките на направената комуникация с парламента, с членове на правителството и с премиера, разбира се, се държаха професионално и защитиха интереса си“, подчерта още Румен Порожанов. Той изказа увереност, че при приемането на закона в него ще бъде отразена общата визия за промени.

Министърът коментира и Общата селскостопанска политика след 2020 г, като заяви, че Съветът на министрите е направил своите предложения и заключения и те вече са представени на Европейски парламент, за да бъдат отразени.

На въпрос, свързан с проблема с двойния стандарт при храните, Румен Порожанов бе категоричен, че решението е едно и то е – ясно законодателство, което да защити европейския потребител и регламенти, които да бъдат приети от настоящия Европейски парламент.

Сподели в: