Върни се горе

Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все по-привлекателен, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума "Да! На българската храна", организиран от в. „Стандарт“. Той обаче предупреди, че следващите години няма да бъдат  лесни за сектора, особено в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика на ЕС.


Според министър Порожанов много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това. "Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията", даде пример Порожанов. Той заяви още, че очаква до края на 2019 г. да са ясни основните положения в Общата селскостопанска политика на ЕС.
"Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети", каза земеделският министър.


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев съобщи, че  133,8 млн. евро са средствата от Европа, които ще получат лозарите и винарите у нас.. „Брюксел одобри бързо националната програма на България и първите средства ще бъдат получени още през януари. Нашият бранш дава облика  и е  една от визитните картички на България“, допълни той.


8.9% е ръстът в земеделският сектор през миналата година. Търговията с аграрни стоки формира положително салдо в размер на 1 милиард евро за 2017 г, припомни статистическите резултати на сектора главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Медията връчи традиционните си награди от кампанията „Да! На българската храна“. За първи път сред тях имаше и специална награда „Защитник на българското“, която получи министър Порожанов за кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“. Наградата е специална, защото за първи път едно министерство се ангажира пряко с подкрепа на българския производител, изтъкна г-жа Бозукова.

Повече за кампанията: „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“ може да намерите тук:

Румен Порожанов: Започваме кампания в подкрепа на българските производители

Министър Порожанов: От началото на 2019 г. ще стартира държавна помощ за сертифициране по Global G.A.P.

Пчеларите ще получат финансова подкрепа по схемата „де минимис”, ако се потвърдят данните им за намалено производство на мед

 

Сподели в: