Върни се горе

Министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов взе участие в 9-та Босфорска среща на високо ниво под надслов „Мир за всички и устойчиво развитие“, която се проведе в Истанбул, Република Турция.  Той и неговият турски колега Бекир Пакдемирли бяха основни говорители в панела  „Ролята на земеделието в устойчивото развитие и сътрудничеството“.


Министър Порожанов изтъкна, че земеделието заема специфично място в социално-икономическия живот на България. Традициите в производството на зърнени култури, зеленчуци, плодове и отглеждането на животни, са основни фактори за развитието му. България притежава редица конкурентни предимства за реализиране на инвестиции в тези области.


“Земеделските дейности са и ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението в България”, подчерта министърът. И добави: “Моето министерство насърчава процеса на цифровизация на селското стопанство в неговата цялост и подготвя стратегия, която ще даде зелена светлина за изграждането на необходимата инфраструктура за цифровата трансформация на земеделието и следва да предвиди конкретни мерки за тази трансформация. Ускореното развитие на цифровите технологии и изграждането на нови бизнес модели в земеделието може да допринесе за привличане на по-младите поколения, като по този начин забави негативните процеси и влошаването на демографската структура на заетите със земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони”.


“Целта на всички ни трябва да бъде преодоляване на предизвикателствата, готовност за подкрепа, солидарност и сътрудничество между равноправни участници с общи интереси и взаимна толерантност”, заяви  в заключение министърът.


Румен Порожанов проведе и среща с турския министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли. Двамата обсъдиха въпроси, свързани със сътрудничеството между двете страни в областта на селското стопанство.

 

Сподели в: