Върни се горе

В Интегрираната система за администриране и контрол  (ИСАК) са регистрирани общо 108 600 броя заявления по директни плащания, Кампания 2018 г.  Почти всички от тях (около 107 000 броя) са приключени като дейност в общинските служби по земеделие (ОСЗ)  и са подписани от кандидатите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов при откриването на новата административна сграда на Общинска служба по земеделие „София-Източна“. На 15 май изтече срокът за подаване на заявления по директните плащания без санкция.

В 60 600 от заявленията е маркирано участие по основната схема за подпомагане на площ - СЕПП, като по схемата към момента са декларирани почти 3,76 млн. ха.

Тази година не се наложи удължаване на сроковете, въпреки че имаше такава възможност, обработката  върви с ускорени темпове, каза още министър Порожанов. Това ще даде възможност за навременно изплащане на субсидиите към производителите.

Новата административна сграда на Общинската служба по земеделие – Източна се намира на ул. „Бистришко шосе“, №26. В нея ще се обслужват собственици на земи и земеделски стопани от 26 землища, което е най-голямата площ на територията на Столична община. Сградата е оборудвана с модерен архив, който отговаря на най-високите критерии за сигурност и пожарна безопасност.

Министър Порожанов разгледа и Националната генетична лаборатория в животновъдството. В нея ще може да се прави ДНК анализ, който да доказва чистота на породите под селекционен контрол. „Така ще може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно у нас и кое не е“, коментира зам.-министър Цветан Димитров.

Сподели в: