Върни се горе

„В България зърнопроизводството е на световно равнище като технология и  ефективност. Посоката ви на развитие е само една- напред и нагоре. Тази година има проблем с качеството, затова пък цената се вдигна с 22%, което не допусна загуби за сектора, а на много места по света сушата провали реколтата. За сметка на по-ниските добиви от пшеница,  с 30%  са по-големи при царевицата, а с почти 13% на слънчогледа”. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Осмия Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той информира, че в момента се подготвя задание за т. нар. SWOT- анализ, свързан с подготовката на стратегическите планове в новата Обща селскостопанска политика. Това е най-важния документ, който ще изведе целите, инструментите и начина по който ще бъдат финансирани плащанията, каза министър Порожанов.

„Темата за бюджета е много важна. България го запази, като абсолютна сума със съвсем леко увеличение  на директните плащания в рамките на целия програмен период“, каза още министърът на земеделието.

„Приветствам изкючително обединената Асоциация на зърнопроизводителите, която освен, че защитава Вашите професионални интереси, дава сигурност в търговски аспект“, обобщи Румен Порожанов.

Сподели в: