Върни се горе

„България подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него стратегически документи, но в краткосрочен и средносрочен план те следва да бъдат внимателно преосмислени през призмата на гарантирането на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС“, това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург.

Министър Иванов заяви подкрепа за общия документ, представен от Хърватия, за извънредна мярка за подкрепа по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Той подчерта неотложната необходимост от предоставянето на извънредна временна подкрепа от ЕЗФРСР. „Българските земеделски производители са в тежка ситуация и търсим подходящи решения“, каза министърът на земеделието.

На заседанието комисар Януш Войчеховски отчете широката подкрепа и от други страни за  декларацията на 13 държави членки за извънредната мярка за подкрепа по ЕЗФРСР и заяви, че ще представи предложението на Колежа на комисарите. Комисар Войчеховски изтъкна, че ще подходи много сериозно към това искане.

„Република България приветства Съобщението на Комисията и изразената солидарност към Украйна за предоставяне на продоволствена помощ, хуманитарна помощ и подкрепа на нейния селскостопански и рибен сектор“, посочи д-р Иван Иванов.

„Подкрепяме инициативата на ЕК да се въведат мерки за минимизиране на рисковете от недостиг на хранителни продукти поради нарушаване на функционирането на международните и европейските снабдителни вериги и системните рискове във връзка с кризата с Украйна. От голямо значение е координирането на необходимите мерки от страна на държавите членки с оглед подобряване на търговските потоци и доставянето на стоки и храни“, допълни министърът на земеделието. Той отчете, че към момента в повечето сектори разходите за суровини са нараснали до непоносими равнища и за продуктите не може да се осигури обичайният пазар, а действителните загуби се компенсират само частично с предложените мерки.

„Смятаме, че разходите и наличността на минерални торове трябва да продължат да бъдат приоритет до прехода към използване на устойчиви видове тор или методи за наторяване. Необходимо е да се положат всички усилия за контрол и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани с оглед защита на производството и задоволяване на търсенето в ЕС“, каза министърът.

На заседанието министър Иванов напомни за документа, подкрепен от значителен брой държави членки, за засилване на производствения потенциал на Европа по отношение на растителния протеин в съответствие с целите на Европейския зелен пакт и като стъпка към осигуряване на по-голям европейски продоволствен суверенитет в областта на растителните протеини.

„Считаме, че в тази тежка ситуация усилията на ЕК и държавите членки трябва да бъдат съсредоточени в посока гарантиране на продоволствената сигурност и доставяне на основни хранителни продукти на всички граждани на достъпни цени“, каза министър Иванов.

Той допълни, че в началния етап на прилагането на Стратегическия план по ОСП приоритизиране на инвестиции, които намаляват зависимостта от газ, гориво и суровини като пестициди и торове, инвестиции в прецизно земеделие, намаляване на зависимостта от синтетични минерални торове и подкрепа за въглеродно земеделие трудно би било съвместимо със запазването на конкурентоспособността и по-добри доходи за фермерите.

Сподели в: