Върни се горе

„Уверен съм, че настоящата търговска мисия на представители на щата Небраска, ще даде тласък за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество между нашите две страни в областта на земеделието. В последните години това е трето посещение на представители от щата, което показва доброто сътрудничество и активните контакти, които България поддържа с този щат“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с държавния секретар на щата Небраска г-н Робърт Евнън. В срещата участваха още заместник-министър Иван Христанов, експерти от министерството и участниците в търговската мисия.

Акцент в разговорите бе темата за напояването. Д-р Иванов представи състоянието на сектор „Напояване” в България и възможности  за бъдещи инвестиции по линия на Плана за възстановяване и развитие и Стратегическия план на България в новия програмен период. Щатът Небраска е лидер в разработването и производството на модерни иригационни технологии, техника и съоръжения. Представителите на търговската мисия споделиха техния опит и добри практики в сферата.  

Отчитайки голямото значение на хидромелиорациите за развитието на земеделския сектор двете страни се договориха да си сътрудничат като организират семинари и работни групи с оглед обмяна на опит и реализация на конкретни идеи, както и обединяване на научния потенциал в полза на земеделското производство.

По време на разговорите бяха коментирани и възможностите за сътрудничеството и в образователната сфера, бе дискутирана и вероятността за организиране на двустранни мисии с представители на бизнеса, които да подпомогнат развитието на сектора и задълбочаването на двустранното партньорство.

Г-н Робърт Евнън благодари за гостоприемството и ползотворната среща, като посочи, че се надява полезния диалог да се запази и занапред, двустранното партньорство да продължи, което да допринесе за напредъка на сектор земеделие в щата Небраска и в България.

Сподели в: