Върни се горе

„Надяваме се подкрепата за правителството да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички включително и ръководителите на ИТН да гласуват със съвест.” Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в предаването „Защо, господин министър?“ в ефира на БТВ. Той допълни, че за него е  непонятна новосформираната коалиция, която се е появила в Народното събрание от партии, които по принцип са диаметрално  разположени в политическия спектър с една единствена цел  - една от тях да запази старите си механизми за влияние.

Министър Иванов заяви, че БСП полага усилия за стабилизиране на база разговори и призиви към народните представители, които имат разум. „Народният представител представлява българския народ. Всички депутати трябва да влезнат в тази си роля, защото гражданите очевидно не желаят това събиране, което е с неясна цел. Премиерът  и вицепремиерът Нинова няколко пъти заявиха, че това е коалиция на мафията“, допълни още аграрният министър. По думите му ако се съберат ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане” това ще бъде коалиция, която поставя под въпрос изобщо актуализацията на бюджета, парите за пенсионери, парите за младите семейства, бъдещето на държавата. „Най-интересното беше, че „Възраждане” гласуваха против увеличението за пенсиите. Те обричат на глад нашите родители, баби и дядовци.“, каза още министър Иванов.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му. „За мен е наистина неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството той застава и срещу БСП. Това означава, че във партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък.“, допълни аграрния министър.

Относно френското предложение министър Иванов посочи, че всеки, който в момента използва темата Македония спекулира. „Ние сме заявили точно и ясно, че тази тема за БСП е затворена страница“, уточни агроминистърът.

По повод изкупуването на зърно министърът на земеделието каза, че в момента е отпаднала необходимостта от такъв резерв, тъй като ни очаква много добра реколта тази година. „Аз лично се убедих в Добрич, където присъствах на откриване на жътвата“, допълни министър Иванов. Той подчерта, че не очакваме да има риск от недостиг на зърно. „Предприели сме всички необходими действия в тази посока. Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с приемане на актуализацията на бюджета, защото в противен случай последствията ще бъдат много тежки.“, категоричен бе д-р Иванов. Той обясни, че отпуснатите средства за изкупуване на зърно са в БНБ  и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат разходвани те.

Във връзка с  ГКПП „Капитан Андреево”, министърът на земеделието д-р Иван Иванов заяви, че е дал пълната свобода на заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и проф. Даскалов. „Отварям скоба, че те са представители на ПП „Продължаваме промяната”, което е един сериозен знак за доверие между коалиционни партньори. Ние сме единственото министерство, което се управлява съвместно от БСП и ПП“, заключи министър Иванов.

Сподели в: