Върни се горе

„Държавата застава зад вас. Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение. Осигуряваме допълнителни 300 млн. лв., за да ви подпомогнем“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с премиера Кирил Петков и пострадали от градушките земеделци в община Садово. Той подчерта, че присъствието на премиера и безпрецедентната финансова подкрепа тази година за земеделие показва отношението на държавата и грижата за производителите.

Аграрният министър заяви, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани,  които са с унищожена продукция както на 100%, така и тези, чиито щети са под 100%.

Той обясни, че това ще се случи, чрез няколко мерки. По думите му допълнителният ресурс от 300 млн. лв. до края на годината ще бъде насочен към земеделските стопани, във връзка със справяне с кризата в Украйна. „Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки“, обясни д-р Иванов. Освен това той допълни, че до 15 юни ще бъдат изплатени 143,5 млн. лв. по Ковид мярката, в чийто обхват са включени и производителите на плодове и зеленчуци.

Аграрният министър обясни, че в Садово до момента са подадени 39 заявления и има още три дни до изтичане на срока за внасяне. Министър Иванов призова всички аграрни стопани, които са пострадали от градушките в Садово да подават заявления за оглед от комисиите в Общинските служби по земеделие. Той заяви, че 29 от заявленията вече са обработени и пое ангажимент максимално бързо да бъдат разгледани документите и в рамките на месец земеделците да получат необходимите средства.

По повод забраната за изстрелване на противоградови ракети, поради прелитащ самолет и последвалите щети за земеделци в Садово, министър Иванов заяви, че се взимат мерки и в тази посока. Той обясни, че в рамките на днешния ден ще се проведе среща между представители на  Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Военновъздушните сили. Целта на срещата е да се обсъдят нормативни промени с цел оптимизиране на взаимодействието между институциите.

Сподели в: