Върни се горе

„Нашата цел е да работим в интерес на бранша. Искаме реален контакт с производителите. Фокусът ни е върху малките и средните производители“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представители на сектора в Карнобат. По думите му само така, в директен разговор, а не през представители, може да се регистрират реалните проблеми на сектора и заедно да се намерят техните  решения.

Земеделските производители споделиха като основни затруднения, които срещат - междусекторното разделение, реалната защита и представеност на техните интереси, проблеми с ползването на пасища и мери, достигане на средства и до малките и средни земеделци. Министър Иванов заяви, че вече се работи по проект на Закон за браншовите организации, който да реши проблема с представителността в сектора. Той допълни, че министерството организира редица срещи между представители на растениевъди и животновъди, в които основна цел е решаване на разделението, което е изкуствено създадено. Относно изсветляването на сектора и достигането на средства до малките и средни аграрни производители, министърът на земеделието обясни, че са предприети редица мерки. На първо място той посочи промените в БАБХ и подготовката на агенцията за преминаването й към Министерски съвет. Той подчерта, че Стратегическия план на България по ОСП е насочен към постигане на равнопоставеност при разпределението на средства между големи, средни и малки земеделци. Аграрният министър уточни, че след като бъдат получени бележките от ЕК по плана ще бъде проведена и информационна кампания. По въпроса за пасищата и мерите, аграрният министър обясни, че се създава работна група, която да  подготви предложения за законодателни промени, които да урегулират и решат съществуващите проблеми.

Министър Иванов посети и Института към Селскостопанската академия, който се намира в Карнобат.  По време на срещата с научните работници от института, бяха обсъдени основните проблеми, които те срещат при извършване на дейността си: недостатъчното финансиране на научната дейност, липсата на адекватна защита на интелектуалната собственост на създаваните сортове. Министър Иванов каза, че ще бъде проверена нормативната уредба и да се предприемат мерки, така че да бъде защитено авторството на създаваните сортове.  Той изрази готовност да подкрепи предложение на Селскостопанска академия за по-достойно заплащане, но свързано със създаването на научни продукти, които да бъдат от полза за развитието на българското земеделие.

 

Сподели в: