Върни се горе

Ще работим по закон за браншовите организации

„Заедно ще намерим начините за решаване на проблемите в сектор животновъдство”. Това заяви министър Иван Иванов по време на среща с представители на сектор животновъдство, поставили пред него редица проблеми.

Министър Иванов покани представителите на Българската камара на месодайното животновъдство, Националното сдружение на месо- и млекопреработвателите, Обединени български животновъди, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България и Национална асоциация на животновъдите на инициирана от него среща, след като те алармираха през медиите за проблеми в сектора.

Представителите на животновъдния сектор поставиха своите искания за адекватно заплащане, обвързано с производство на продукция.

На срещата, на която присъства и заместник-министър Стефан Бурджев, Министерството на земеделието пое ангажимент за изработване на механизми и нормативна уредба как това да бъде постигнато.

По време на срещата се заяви готовност за продължаване на диалога.

Представителите от сектор животновъдство заявиха още, че ще представят в Министерството на земеделието своите предложения как да бъдат постигнати необходимите промени, на база на които Министерство на земеделието да може да изработи механизмите.

По време на срещата с представители на Българска асоциация на млекопреработвателите министър Иванов каза, че се предвижда до 2-3 седмици да започне работа по закон за браншовите организации.

“До есента ще имаме проект на закон, който да бъде внесен в Народното събрание за разглеждане”, уточни той и допълни, че нормативната база засяга дейността на много организации и ще се обърне сериозно внимание при подготовката на измененията. 

Тема на разговорите с млекопреработвателите беше и намаляването на ДДС за храни и млечни продукти. Аграрният министър подчерта, че това е приоритет на БСП и политическото ръководство на Министерството ще подкрепи намалението. Представителите на организацията коментираха, че подобна мярка ще има социален ефект и би увеличила потреблението на млечни продукти. 

На срещата бе обсъдена и възможността да заработи съвет за млякото и животновъдството, което би допринесло за разширяване на дебата и обединяване на повече гледни точки в рамките на една група.

Сподели в: