Върни се горе

„До края на месец януари ще търсим механизми да се нормализира цената на дървата за огрев  в страната“. Това заяви  министърът на земеделието д-р Иван Иванов в  ефира на bTV. „Една от първите ми дейности бе да се срещна с директорите на държавните горски предприятия и да обсъдим темата с покачващите се цени на дървата за населението. Това, което получих като информация за причините е прекаленото търсене и спекулата от страна на търговците, които купуват дървесината и я доставят до крайния потребител“, коментира министър Иванов и посочи, че  целта  е до края на януари да бъдат предложени конкретни мерки, които да доведат до намаляване на цените на дървата за огрев през  този отоплителен сезон. По думите му, има и обективен елемент за поскъпването им, като например  цената на горивото. „Правим анализ и на износа. Ако е необходимо ще наложим мораториум. Възложил съм да бъде изготвена справка каква дървесина е изнесена и какви количества са заложени да бъдат реализирани зад граница. Ако този процент е висок  и би имал отражение върху крайната цена, ще предприемем и такива мерки. Заедно с ресорните зам.-министри ще обсъдим възможностите. Нашата цел е до края на сезона да достигнем нивата на цените от лятото“,  подчерта   д-р Иван Иванов.

На въпрос за дейността и концесионните договори на ловните стопанства, земеделският министър отговори, че в момента се извършва проверка и анализ на състоянието им и при констатирани нарушения ще се търси отговорност, включително и чрез прекратяване на договори.  „Най - честите пропуски към момента са неплащането на концесионни такси или наемна такса в срок, при броя на животните, които се намират в стопанството  и разходите за дейностите, които се споделят между концесионера и съответното ловно стопанство. Целта ни  е да защитим държавния интерес“, категоричен бе той.

По отношение  на последните  наводнения в област Пловдив  и посещението му в община Садово, министър Иванов  посочи, че те се дължат и на скъсани диги, които се поддържат от „Напоителни системи“. По думите му, в тази връзка са изпратени писма до съответните фирми, които в гаранционния срок да възстановят пропаданията, които са се случили. „Получихме откази от тяхна страна,  като мотивите им за това са различни. По мое мнение, те се несериозни и материалите ще бъдат предадени на Икономическа полиция за проверка“, обясни той. Д-р Иванов допълни, че се извършват и редица други проверки по дейността на  дружеството, като резултатите от тях се очаква да бъдат  готови  в началото на следващата седмица. Министър Иванов не изключи възможността да има смени в ръководството на „Напоителни системи“ в най-кратък срок, като целта е оздравяването му, предвид сериозните инвестиционни средства, които се предвиждат за управление от него.

По повод обезщетенията на земеделските стопани, д-р Иван Иванов съобщи, че през месец декември Държавен фонд „Земеделие“  е изплатил близо 72 млн. лева. Той обясни, че Ковид помощ са получили 27   485 производители, с което са компенсирани частично техните загуби. „За тази година подпомагането в сектора предстои да бъде обект на дискусии“, каза още министърът.

 Д-р Иван Иванов обърна внимание, че това което е идентифицирал, при встъпването си в длъжност, е дисбалансът в разпределението на средствата, в различни сектори. „Не случайно, в Коалиционното споразумение  е записано да се сложи таван на плащанията, като целта е  малките и средни стопанства, също да имат достъп да европейското финансиране. Не мога да кажа, че е имало нарушения преди, защото така е била структурирана Програмата за развитие на селските райони. Сега, при договаряне на новите средства имаме амбиция да променим начина на разпределение и прозрачността най-вече“, уточни той.

Сподели в: