Върни се горе

Правим всичко необходимо средствата да стигнат максимално бързо до земеделските производители

„В бюджета са предвидени 450 млн. лв. за чувствителните сектори. Правим всичко необходимо средствата да стигнат максимално бързо до тях“. Това съобщи на брифинг министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който днес посети област Ямбол.

Министърът информира, че ще бъде увеличен таванът на държавната помощ за стопанство по Временната рамка на Европейската комисия (ЕК) от 35 000 евро до максималния лимит от  62 000 евро. Във връзка с тази кризисна мярка в подкрепа на икономиката той посочи, че времето за нотификация пред Комисията ще се удължи  със седмица – две, но за сметка на това стопаните ще получат по-голямо подпомагане. „Такова безпрецедентно плащане към чувствителни сектори като животновъдство и растениевъдство никога не се е случвало. Буквално се изравняваме с европейските субсидии за тези сектори. Тази помощ е изключително важна и стопаните ще я получат. До септември тя трябва да е по сметките на земеделските производители“, каза министър Иванов.

Той припомни, че по другата мярка на Европейската комисия с бюджет 500 000 000 евро за България бе предвидена помощ от 10,6 млн. евро с възможност тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лева. Отделно Комисията разреши 5% от  неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства да бъдат насочени за подпомагане на земеделските производители, малки и средни  предприятия. 

„До края на годината предстои да бъдат изразходвани над 700 млн. лв. национални и европейски средства“, подчерта министър Иванов.

Във връзка със сигнала от Националната асоциация на зърнопроизводителите министърът на земеделието разясни, че вносът на украинско зърно е резултат от решение на Европейската комисия, при което то е освободено от мито и фитосанитарен контрол. Министърът посочи, че на базата на сигнала е разпоредил проверка. „По отношение на качеството няма да позволим при хлебопроизводителите да попадне зърно с пестициди или други забранени вещества, ще бъдем строги и безкомпромисни“, гарантира министър Иванов.

Той съобщи още, че в момента са ожънати над 50% от засетите с пшеница над 12 млн. дка в страната, като средният добив е малко над 500 кг/дка. До момента в складовете са прибрани около 3,5 млн. т, а се очаква общото количество да надмине 6 млн. т.

Сподели в: