Върни се горе

„Тази година имаме безпрецедентно подпомагане на земеделския сектор със средства от страна на държавата“.  Това заяви пред БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той посочи, че в последните дни са предприети изключително много действия в посока подпомагане на стопаните както с национално, така и с европейско финансиране.

Със средствата, които предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет и ДФЗ, тази година земеделските стопани ще бъдат подпомогнати със 482 млн. лв.  държавни помощи. „Общият бюджет, който тази година ще се изхарчи за земеделие до първото полугодие, наближава 200 млн. лв.“, допълни той. 

Той съобщи още, че се очаква утре следобед на заседанието на УС на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да бъде взето  решение да започне прием за изплащането на тези 142,5 млн. лв. Ковид помощи за животновъди и растениевъди.

По повод посещението си в Германия и Люксембург през миналата седмица министърът заяви, че се търси допълнително подпомагане за сектора с до 5% от общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като отделно Европейската комисия отпусна кризисен бюджет за европейските земеделци от 500 млн. евро, от които България ще използва 10 млн. евро с възможност чрез държавния бюджет тази сума да се увеличи до 200%.

Министърът на земеделието каза още, че днес ще има срещи с животновъди и растениевъди  и възможностите за подпомагане ще бъдат представени в най-малките детайли.

Министър Иванов отхвърли критиките за липса на помощ от страна на държавата. „Политизацията на процес като поддържането на българското земеделие не е в полза на никого. Тези политически атаки, които са свързани с бившите управляващи, едва ли биха могли да разклатят министерството“, коментира д-р Иванов. В същото време тази година са подадени заявления за подпомагане на по-голям брой едри преживни животни и по-голям брой земеделски производители спрямо миналата година, което показва, че интересът към сектора се е увеличил.

Министър Иванов заяви, че основен приоритет е заделените средства за земеделие да достигат до реално работещите в сектора. Той обясни, че за пресичането на схеми като т. нар. „виртуални животни“ ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани, за да бъде защитен интересът както на данъкоплатците, така и на потребителите. По думите му се полагат всички усилия за изсветляване на сектора.

„В най-кратки срокове ще представим и Закон за браншовите организации в земеделския сектор. Надявам се в рамките на месец да бъде пуснат за обществено обсъждане“, посочи той.

Очаква се приемането на Стратегическия план през септември вече да е факт, съобщи още министър Иванов.

Сподели в: