Върни се горе

„Държавата трябва да влезе в релси, а не да я хвърлим в хаос“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в предаването „Офанзива“ на NovaNews.
На въпрос за днешното изявление на президента Румен Радев министърът на земеделието каза, че коментарите от президентската институция са изненадващи и неприемливи. „Целта на това мннозинство е да пребори модела, срещу който българските граждани протестираха. Това реформаторско мнозинство се опитва да изкара мафията изън пределите на държавата. Виждаме какви неистови опити се правят да се развали правителството, да отидем на предсрочни избори, държавата да се хвърли в хаос. Не мисля, че това е конструктивно, и няма да допринесе за изместването на модела, който 12 години управляваше държавата“, каза д-р Иван Иванов.
Запитан за предложението на Франция за решаване на противоречията с между България и Северна Македония министър Иванов подчерта, че многократно е била заявена позицията на правителството и се очаква тя да бъде потвърден от министър-председателя в Брюксел, че крайното решение трябва да се вземе от Народното събрание. „Темата беше изкуствено привнесена от ИТН и използвана за разваляне на мнозинството“, смята д-р Иванов.
Министърът определи като „изненадваща комбинация“ обединението на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН при гласуването за отстраняването на председателя на Народното събрание. „Как да си обясним, че именно тези, чиито избиратели протестираха срещу модела „ГЕРБ“, сега работят заедно с ГЕРБ, че „Възраждане“ са заедно с ДПС и че „Възраждане“ гласуваха против увеличението на пенсиите и социалните добавки за българските граждани за преодоляване на кризата в резултат на войната в Украйна“, попита министърът.
Той предупреди, че има реална опасност да не бъдат приети бюджетът, законодателните изменения за задействането на Плана за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план с бюджет от 16 млрд. лв., който трябва да стартира от 1 януари 2023 г. „Липсващ парламент означава пълен застой и хаос в държавата“, предупреди аграрният министър.
Министър Иван Иванов каза още, че предстоящите промени в кабинета ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори, а БСП разбират ситуацията, в която се намира държавата, и са диалогични и конструктивни. „Важно е да изкараме мафията извън държавата, да осигурим една нормална зима, продоволствената сигурност, българските граждани да се чувстват сигурни, пенсионерите да получат увеличение на пенсиите и всеки български гражданин да чувства, че има работещо правителство зад гърба си“, каза той.
В момента очакваме добра зърнена реколта, съобщи още министърът във връзка с днешното си посещение в Добруджа.
Той посочи, че за чувствителните сектори е одобрен сериозен ресурс, който трябва да бъде одобрен с актуализацията в бюджета, в противен случай остава застрашено производството на зеленчуци, плодове и животновъдството.
Министър Иванов коментира, че с превантивните действия на държавата и изплатените субсидии се противодейства на рязкото повишаване на цените на хранителните продукти. Затова за второто полугодие е предвиден пакет от 300 млн. лв., който да бъде изплатен на земеделските производители и да гарантира задържането на цените.
Земеделският министър припомни, че преди дни бе изплатена Ковид помощта, която е с бюджет 143,5 млн. лв. В актуализацията на бюджета по думите му за земеделие са предвидени 168,7 млн. лв., както и национално съфинансиране, което да допълни приетия европейски ресурс. „Тази година нашите разчети са на земеделските производители да платим 450 млн. лв., което е двойно над досега изплащаните годишни субсидии на земеделските стопани“, каза министър Иван Иванов.

Сподели в: