Върни се горе

Службите по земеделие в страната работят в ритъм, който не е постиган досега, и това е в полза на земеделските производители. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на нов административен център на Общинска служба „Земеделие“ (ОСЗ)-Асеновград, обслужващ и община Лъки. За разлика от стария офис, сега едното от офис-помещенията на ул. „Цар Иван Асен II“ №9 е на партерен етаж и осигурява достъпна среда за гражданите. На събитието присъстваха замeстник-кметът на Асеновград Стоян Димитров, заместник-областният управител на Пловдив Иванка Петкова, директорът ОДЗ Пловдив Ангел Личев и други.

„Министерството на земеделието е точно в тези офиси, в регионалните структури, близо до хората“, каза министърът, който подари икона на Св. Георги на служителите и им пожела да продължат да поддържат постигнатия висок професионализъм и темп на работа.

„Екипът на Министерството на земеделието подготви промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, необходими за прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони и те трябва да са основен приоритет за следващото Народно събрание, наред с бюджета и законодателните инициативи по Националния план за възстановяване и устойчивост“, подчерта министър Гечев в отговор на журналистически въпроси. Той допълни, че е изключително важно подпомагането по Стратегическия план да тръгне навреме към производителите.

„Нямаме индикатори за продоволствена криза, прибраното количество зърно надминава многократно нуждите на страната, а производството при млечните продукти е стабилно, но цените растат“, каза министърът. По думите му това е общоевропейски проблем, резултат от войната в Украйна и последвалото поскъпване на енергоносители и торове.

За пазара на слънчоглед, министър Гечев коментира, че България подкрепя Украйна, като половината от внесените количества в момента са складирани у нас. Той е поставил пред Европейската комисия въпроса за обща европейска солидарност заради затруднената търговия и факта, че зърнопроизводителите не са получавали подпомагане от заложената рекордна подкрепа за земеделския сектор за тази година. Министърът беше категоричен, че подпомагането на земеделския сектор заради пазарните сътресения трябва да продължи и следващата година, тъй като продоволствената сигурност е водещ приоритет.

Сподели в: