Върни се горе

Земеделските производители от Област Хасково, чиито стопанства пострадаха от пожарите, ще получат извънреден de minimis в размер на 400 хил. лв. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със стопани в село Рогозиново, община Харманли. Тя уточни, че помощта ще се предоставя за постоянно затревени площи, пасища, ливади, люцерна и на фермери с трайни насаждения. "В Хасковска област са установени 10 500 дка опожарени площи. От тях има постоянно затревени, които служат за изхранване на селскостопанските животни", уточни земеделският министър.

По думите й, към момента са установени 54 пострадали земеделски стопани, сред които и един фермер с  9 изгорели животни. Тя поясни, че за животните е прието обезщетение до 1000 лв. на животинска единица." Предвидените ставки за подпомагане са: за трайни насаждения до 120 лв./дка, фуражни култури - до 40 лв./дка, постоянно затревени площи - до 30 лв./дка. Това важи за общините от Хасковска област, в които имаше обявено бедствено положение", уточни Десислава Танева. Тя подчерта, че

за да не се изпусне фермер, пострадал от пожара в Хасковска област, за който е ясно, че не е причинен от дейността на земеделски стопанин, ще се събират цялата следваща седмица документи и заявления, които те трябва да подадат. "Ще проверим, площите или животните, които са заявени за обезщетение, дали наистина са унищожени, а през последващата седмица, в понеделник ще бъдат наредени плащанията. В дните 24.08 и 25.08 стопаните ще получат средствата по този de minimis “, обясни земеделският министър.

 По време на посещението си в Хасковска област министър Танева се срещна и със земеделски производители от община Свиленград. В срещата участие взеха и областният управител д-р Стефка Здравкова и кметът на общината Анастас Карчев.

Сподели в: