Върни се горе

Израстването на България в световен лидер в производството на лавандулово масло започна в полите на Средна гора. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при откриването на седмия Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той отбеляза, че именно по тези земи са създадени първите експериментални лавандулови насаждения, а инициативата за празника показва уважение към традициите.

 „Производството на лавандула се превръща в един от най-важните отрасли в българския аграрен сектор“ допълни министърът. Той посочи, че през последните години се наблюдава положителна тенденция към увеличаване на реколтираните площи с лавандула. Също така има и засилен интерес към отглеждането на насаждения по биологичен метод. „По този начин България ще отговори на изискванията за по-високи екологични стандарти в сектора“ подчерта още Бозуков.

Българското лавандулово масло е почти изцяло експортно ориентирано. „Лавандулата ни е позната с качествата си в цял свят, за което поздравявам всички земеделски стопани“ отбеляза министърът. Той подчерта, че заслугата е на всички заети в сектора. „Продуктът намира реализация в над 40 страни от целия свят, добре познат е, и притежава качества и аромати, които му създават конкурентни предимства пред сходния продукт, произвеждан във Франция“ заяви още земеделският министър.

Пред журналисти министърът коментира, че е необходимо производителите да преценяват възможностите си и да планират дейностите си, за да няма свръхнасищане. То води до намаление на цената, добави министърът.

Празникът на лавандулата продължава и утре в село Средно градище, където ще се проведе и кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“, в която ще участва заместник-министър Георги Събев.

 

Сподели в: