Върни се горе

„Министерство на земеделието, храните и горите изпрати нотификация до Европейската комисия и се очаква разрешение на искането вместо досегашните 50 процента безвъзмездна помощ при представянето на български вина зад граница, родните търговци да получават още 30 на сто подпомагане от държавата“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на Националната конференция на българските винопроизводители на тема: „Успехът на българското вино на световните пазари и у нас – мисия възможна“.

Страната ни заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм. Близо 64 млн. литра вино е изнесла България през 2018 г. , като те са предимно за пазара в Полша, Чехия, Русия, САЩ и Китай, подчерта Василева.

Българският лозаро-винарски сектор има дълголетни традиции и голям потенциал със своите специфични характеристики да се впише в модела на бранш, произвеждащ продукти, отговарящи на предизвикателствата на 21-ви век, каза заместник-министърът.  Д-р  Лозана Василева подчерта, че  едни от водещите елементи в този сектор са както качеството на продуктите, така и грижата за потребителите. България споделя напълно европейската политика за  високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти.

Определено можем да кажем, че вече с успех се прилага Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подпомагат стопаните са „Преструктурирране и конверсия на лозя“, „Промоция в трети страни“, „Застраховане на реколтата“ и „Инвестиции в предприятия“, с годишен бюджет  26 762 000 евро, каза още Лозана Василева.

 

Сподели в: