Върни се горе

„Целта ни е да ограничим максимално бързо горския пожар в землището на с. Калугерово, затова тук заедно с огнеборците на ПБЗН в гасенето участват и около 100 горски служители и техника от държавните горски стопанства“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който провери на място дали е необходимо допълнително съдействие от Министерството на земеделието при потушаването на огъня.

Министър Иванов съобщи, че в момента пожарът застрашава около 1000 дка, около 20 дка са унищожени, като в гасенето участват два специализирани хеликоптера. „Направени са просеки, за да се отдели гората, която не е засегната, от тази, в която все още има бушуващ огън“, информира земеделският министър. Той благодари на служителите на пожарната и на държавните горски стопанства, на доброволците и на всички фирми, които предоставиха техника за гасенето на огъня.

„Тук съм, за да разбера от какво имат нужда огнеборците, служителите на държавните горски стопанства, както и доброволците като техника, допълнителна помощ, за да преодолеем случващото се. Правим всичко необходимо, за да няма други такива инциденти“, каза министър Иванов. Той посочи, че днес е издал заповед, с която до 7 август се забранява косенето на трева и машинното почистване в постоянно затревените площи и обработваемите земи. Земеделският министър съобщи още, че е разпоредил държавното горско стопанство да осигури храна и вода за всички огнеборци.

Във връзка с подписаните днес в Истанбул от Русия и Украйна споразумения с ООН и Турция, които дават възможност за износ на украинско зърно, министърът коментира, че това ще осигури продоволствената сигурност в страните, които са нетни вносители.

За България министър Иванов припомни, че очакваме добра реколта от 6,5 млн. т пшеница, с което напълно ще бъдат задоволени нуждите на страната и ще има възможност за износ. „Към днешна дата в България са влезли само около 6 хил. т украинска пшеница, голяма част от които за реекспорт. Тя ще бъде проверена за качество и евентуалното наличие на вредни вещества. Нямаме нужда от украинско зърно, реколтата у нас е изключително добра“, каза в заключение министър Иванов.

Сподели в: