Върни се горе

„От тази година, независимо от броя и вида животни, които отглеждат, животновъдите ще получават повече средства, отколкото досега“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в МЗХ. „По-високи ставки на подпомагане ще се получават от фермери, които отглеждат крави, овце и кози под селекционен контрол. По схемите за обвързано подпомагане само за директните плащания, общият  финансов ресурс заделен за подпомагане на сектора, е в размер на около 122 млн.лв.“, уточни земеделският министър.



По време на срещата министър Танева съобщи, че на извънредно заседание на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание, днес, са приети на второ четене промените в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи. Веднага след приемане на законопроекта, ще започнем и съответните процедури за разпределяне на пасищата“, заяви още тя. 


От своя страна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов увери животновъдите, че ваксинацията срещу син език ще стартира на 1 март от районите на южната граница на страната. „Предприели сме необходимите действия, за осигуряване на ваксината, така че ваксинацията по преживните животни да започне още в началото на март и да бъде извършена в срок от 8 до 20 дни“, каза още проф. Моллов и допълни, че втората ваксинация се предвижда да бъде извършена през месец април.


В рамките на заседанието се обсъди и състоянието на млечния пазар, а изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ запозна участниците в срещата, с предоставените средства за подпомагане на сектора през 2014 година, които е в размер на над 84 млн. лв.



Сподели в: